WINTERSE BOERENKOOLSALADE
Ingrediënten:
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 75 gram feta (verbrokkeld)
- 150 gram boerenkool
- 40 gram gekneusde ongezoute amandelen
- 250 gram gekookte bieten (in blokjes)
- 1 handje peterselie (fijngehakt)
Bereiding:
- Klop de wijnazijn, olie, honing en knoflook met de helft van de feta tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
- Schenk 2/3 van de dressing over de boerenkool en verdeel deze goed met je handen zodat alle boerenkool bedekt is.
- Laat de salade minimaal 30 minuten rusten, de boerenkool wordt dan wat zachter door het zuur van de azijn.
- Rooster de amandel in een droge, hete koekenpan en kneus deze daarna licht met een vijzel.
- Verdeel de bietjes, overige feta, amandelen en peterselie over de salade en schenk de rest van de dressing erover.
Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen vitamine K-tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg. Vitamine K zit o.a. in groene bladgroenten.