boerenkoolsaladeWINTERSE BOERENKOOLSALADE

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 75 gram feta (verbrokkeld)
  • 150 gram boerenkool
  • 40 gram gekneusde ongezoute amandelen
  • 250 gram gekookte bieten (in blokjes)
  • 1 handje peterselie (fijngehakt)

 

Bereiding:

  1. Klop de wijnazijn, olie, honing en knoflook met de helft van de feta tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Schenk 2/3 van de dressing over de boerenkool en verdeel deze goed met je handen zodat alle boerenkool bedekt is.
  3. Laat de salade minimaal 30 minuten rusten, de boerenkool wordt dan wat zachter door het zuur van de azijn.
  4. Rooster de amandel in een droge, hete koekenpan en kneus deze daarna licht met een vijzel.
  5. Verdeel de bietjes, overige feta, amandelen en peterselie over de salade en schenk de rest van de dressing erover.

 

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen vitamine K-tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg. Vitamine K zit o.a. in groene bladgroenten.