Winterkruiden

 In Nieuws

De winter dient zich aan, de wind giert om mijn oren en stuurt koude rillingen langs mijn ruggengraat. Op kou kan je je kleden zegt men altijd, maar om de één of andere vage reden helpt dat bij mij niet. De kou komt stiekem via mijn onbedekte gezicht binnen en verspreidt zich door mijn hele lijf.

Na twee minuten buiten lopen, met een hond die ook niet van kou houdt, strompel ik mijn huis binnen met afgebrokkelde tenen in mijn schoenen. Dan hoor ik je denken “trek dan handschoenen en moonboots aan en zet een muts op ”. Maar van mutsen heb ik een jeugdtrauma opgelopen, ze jeuken en je krijgt er statisch haar van. Als je dan iets van metaal aanraakt krijg je een stroomstoot waarvan de vullingen uit je kiezen springen. Dus er is geen redden aan, met mijn mutsloze hoofd kruipt de kou zo mijn lijf in. Ik denk dat ik koudbloedig ben want ik pas me binnen die twee minuten aan de buitentemperatuur aan en heb twee uur nodig om weer warm te worden.

Maar als kruidenvrouw heb ik daar natuurlijk een trucje voor. Na het warm wrijven van mijn bevroren hond, die net als haar bazin koudbloedig is, red ik het loopje naar de keuken nog net en zet, met de ijspegels aan mijn vingers, de waterkoker aan voor een lekker bakkie kruidenthee. Ik maak een mixje van verse gember, kardemompeulen, kaneelstokje, steranijs, kruidnagel en als extra een vleugje chilipeper voor een warmteboost. Alleen al de geur van deze kruiden maken me happy, zelfs al ligt er twee meter sneeuw voor mijn deur.

Zolang ik met een potje thee, lekker onder een dekentje met een goed boek op de bank zit kan niks ter wereld me nog boeien. De kruiden zorgen dat er een weldadige warmte door mijn buik gaat, die stroomt vervolgens naar de bevroren uiteinden. Mijn tenen smelten vanzelf weer vast aan mijn lichaam en m’n vingers ontdooien zodat ik de bladzijden van het boek kan omslaan. Bijkomend voordeel is dat deze kruiden bacterie en virus dodend werken, dus mocht ik wat hebben opgelopen van die twee minuten buiten zijn, dan worden deze ziekteverwekkers binnen no time uitgeschakeld. Alleen al door eraan te ruiken doden de etherische oliën van de kruiden de bacteriën in de neus en door het drinken van de thee worden ze aangevallen in mond en keel waardoor er snel een eind komt aan de kolonisatie van deze rakkers. Deze kruiden, samen met wat sinaasappelstukjes, doen het ook heel goed in warme rode wijn, dan heb je een heerlijke geneeskrachtige glühwein voor de feestdagen. Proost, op je gezondheid!

Geschreven door: Annet van der Tweel van Kruid en Meer.

Recommended Posts