Wat kan jij NU doen om je effect op de wereld positief te beïnvloeden d.m.v. koffie.

 In Blogpost

Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat ook koffie een vervuilend en belastend effect kan hebben op het klimaat en onze omgeving. Dat is natuurlijk met bijna alles zo. Maar, niet getreurd, er zijn een aantal stappen die je per direct kunt ondernemen om jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk kunt houden d.m.v. koffie! Iets is beter dan niets, toch?! 

 

Koffie capsules? Beter van niet!

Ik heb het hier over Nespresso-like capsules. Laat ik maar meteen beginnen met de uitzondering op de regel. Dat is namelijk dat er steeds meer initiatieven zijn om composteerbare koffie cups op de markt te brengen. Nu is dit helaas nog niet ideaal op verschillende vlakken, maar het is een start en je moet ergens beginnen!
Ik hoop dat het wel duidelijk is waarom koffie capsules zo “slecht” zijn… De meeste worden namelijk gemaakt van plastic en aluminium en het duurt wel 150-500 jaar totdat een capsule is afgebroken in de natuur!

Zero Waste Policy 

Het leuke aan koffie is dat het na gebruik nog steeds bruikbaar is! Dubbelop dus, fijn hé?! Je kan namelijk een heleboel dingen met koffieprut. Zo is het bijvoorbeeld super vruchtbaar en waardevol voor je grond (en het zou katten afschrikken). Lees hier meer details over koffieprut in je (moes)tuin. Ook kun je bij ons in de branderij koffievliesjes (reststroom tijdens het koffie branden) gratis afhalen om te gebruiken in je tuin!
Een ander leuk idee is om koffie te gebruiken als (facial) scrub. Scrubs kunnen in de winkel best prijzig zijn én je weet ook niet altijd wat er in zit. In deze instructie lees je stap voor stap hoe je een scrub kan maken van je koffieprut

Doe een klein beetje moeite!

Het is misschien soms makkelijker om niet na te denken over de dingen die we doen, maar het loont wel echt. Zowel voor je portemonnee als voor de wereld! 
Als je bijvoorbeeld een echt coffee-to-go type bent, investeer dan eens in een keep-cup van een duurzaam materiaal zoals bamboe. Vaak krijg je ook nog eens korting op je bakkie bij je favoriete tentje en je bespaart de aarde al die wegwerp bekers!
Of, als je gewend om je verse koffie op te halen bij je lokale branderij, zou je kunnen gaan voor het vullen van een eigen koffieblik i.p.v. telkens nieuwe verpakkingen mee naar huis te nemen! Overleg anders eens met je lokale koffiebrander of dit een optie is! 
Maar de moeite kan je ook inzetten om je in te lezen over waar een specifieke koffie vandaan komt en wat de omstandigheden zijn geweest tijdens de totstandkoming van deze koffieboon. En ook hoe de koffiebrander of de winkel hier naar kijkt en mee omgaat… Dan kan je zelf beslissen of je hier wel of niet achter staat! 
Mocht je nog meer inspiratie willen kijk dan eens op www.zwarteroes.nl
Door Eline Ulu, Zwarte Roes koffiebranderij
Recommended Posts