Vitaliteit

Ik maak het verschil. Binnen mijn eigen mogelijkheden kies ik voor een gezond en vitaal leven waarbij genieten centraal staat. Ik zijn wij allemaal, samen voor een mooiere wereld.

We weten allemaal dat te veel alcohol drinken, roken en te vet eten ongezond is. Zo  ook met niet tevreden zijn, ongelukkig zijn en nooit ergens het positieve van inzien ongezonde gewoontes. Balans, dat is waar het om gaat. Balans tussen eten en drinken versus bewegen, tussen werken en relaxen, je hobby’s en lekker luieren op de bank.

Hoe ziet die balans er bij jou uit?

De balans tussen vitaal in het leven staan, bewegen, genieten, gezond en voedzaam eten? We zijn lui geworden dankzij de vele machines die ons het werk uit handen nemen, alleen al voor in huis? De vaatwasser, de wasmachine en de stofzuiger maken dat ons huis veel makkelijker schoon te maken is dan een aantal decennia terug. Ook veel banen zijn veel minder fysiek geworden. Dus compenseren wij dit dat door te gaan sporten.

Bij kinderen begint het al vroeger dan dat het enkele generaties terug gebeurde. Waar in eerdere jaren kinderen naar school liepen of fietsten, worden ze nu veelal met de auto weggebracht. Zelfs de bezoekjes van en naar de sportclub gaan met de auto. En we verwennen onze kinderen met het meegeven van een schoolsnackje die veelal vol calorieën zitten.

Ergens zijn wij de waarde van ons voedsel verloren.

We weten niet meer wat ons voedsel waard is, niet qua voedingswaarde, niet hoe het gekweekt of geteeld wordt en niet inziend hoeveel overvloed wij hebben in ons eten. Daarom vinden wij het belangrijk om hier inzicht in te geven.

We mogen weer leren wat we zo vanuit de natuur kunnen eten. Mogen ons weer herkennen welke kruiden geneeskrachtige gave hebben en mogen we weer kennis maken met weetjes als bijvoorbeeld; ben je in de brandnetels gevallen smeer er maar prut op en je jeuk verdwijnt.

Hoe mooi zou het zijn als de schooltuin weer terug komt. Dat kinderen weer leren hoe ijsbergsla eruit ziet, dat aardappels onder de grond groeien of dat spruitjes aan de stam van de plant groeien.

Ook inzicht geven in de groei van groenten of de leefstijl van vee. Heeft een kip een leven gehad waar zij vrij buiten kon scharelen of is ze opgefokt in een schuur? De structuur, smaak en voedingswaarde van beide kippen zijn compleet anders. Gelukkig komt er steeds meer bewustwording op en worden het assortiment bio kip producten en beter leven artikelen steeds breder.

Eeuwige discussie

De eeuwige discussie tussen de kilo knallers versus de bio kip zal blijven voortbestaan tot dat de consument anders kiest. De markt verandert pas zodra de vraag verandert. Bewustwording is het toverwoord, naast simpelweg de prijs. Toen de biologische melk de supermarken in kwam, stond de verkoop hiervan versus de ‘normale’ soorten melk in schril contrast, tot dat de prijs significant lager werd en het prijsverschil verkleind werd naar 10 cent meer voor een pak biologische melk. Opeens steeg de verkoop. Dit is voor ons het bewijs dat mensen best wel bereid zijn om meer te betalen voor goed voedsel, maar niet als het prijsverschil te groot is.

Wil je duurzaam voedsel aanbieden, biologische groenten verkopen en wil je dit aanbieden aan een groot publiek, dan zal er wat met de prijs moeten gebeuren. Van deze producten of natuurlijk van al die andere kapot gekweekte of geteelde producten.

Rondleiding om kennis te delen

Rondleiding bij bedrijven maakt dat er kennis wordt genomen waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Ware participatie vindt plaats als we met elkaar in gesprek gaan. Opeens krijg je begrip voor elkaars standpunt, kom je samen tot oplossingen gewoon door hoor en wederhoor te verrichten. Hoe mooi zou het zijn als je vanuit een opbouwend perspectief de stankoverlast bij een bedrijf oplost. Praten, luisteren en horen, maakt dat we naar een vitaal en gezond leven toe mogen gaan. Juist begrip en de zienswijze van andere maakt dat je tot constructieve oplossingen komt en vanuit deze kennis kun je vitalere keuzes maken. En zo maken we samen een mooiere wereld.