Van de Gruiter, de vrolijke zeilmaker uit Andijk

Van de Gruiter Zeildoekproducten BV in Andijk bestaat al meer dan 150 jaar. Het familiebedrijf kwam voort uit de kleinschalige land- en tuinbouw die in de 19e eeuw veel in omgeving van West-Friesland vond. Denk daarbij aan het maken van dorszeilen,  broeken en sokken van zeildoek en afdekzeilen.

Door de jaren heen is er veel veranderd. Van de land en tuinbouw, waar wij nog steeds veel zeilen en aanverwante zeildoekproducten voor maken, tot het vervaardigen van schuifzeilen en afdekzeilen voor transport en industrie, aanhangwagenzeilen, verandadoeken maar ook marktkraamzeilen, al dan niet met bedrukking.

Ook het productieproces veranderde behoorlijk. Zo naaiden men de zeilen vroeger nog met de hand in elkaar. Vandaag de dag werken wij met de modernste (CAD) snij- apparatuur, las-, stans- en naaimachines.

Ons motto is: als het van doek gemaakt moet worden dan kunnen wij dat!

Wij proberen onze ecologische voetprint richting de toekomst te beperken en denken aan het milieu en de wereld om ons heen.  Ook gaan wij vanuit een groot sociaal gevoel met onze mensen om. Zo hebben wij op regelmatige basis een medewerker van Soci-com over de vloer, compleet met rugzakje. We zijn ons bewust van de gevaren die de mens creërt voor de toekomst van onze aarde en willen het anders doen. Daartoe zetten wij ons beste beentje voor. Het ‘boeren’ partnerschap van Jeelink past daar uitstekend bij. Want samen komen we veel verder dan alleen. Jeelink verbindt mensen, producten en de maatschappij zodat we echt een verschil kunnen maken voor de generaties die na ons komen.

Zo draagt Van de Gruiter bij aan een beter milieu

Vandaag de dag is recycling van restmaterialen standaard voor elk bedrijf dat het goed voor heeft met de natuur. Voor Van de Gruiter is dit niet anders. Zo produceren wij diverse zeildoekproducten voor de recycling- en milieuindustrie maar ook met ons eigen afval proberen wij goed om te gaan. Zo wordt papier, karton en plastic al jaren gescheiden.

Door de zeilen en doeken d.m.v. het Cad/Cam snijsysteem te snijden en deze op de meest gunstige manier uit het doek te snijden, blijft snijverlies beperkt. En wij proberen deze restmaterialen zo veel mogelijk her te gebruiken. We maken er onder andere tassen en kunstobjecten van. Het snijafval wat dan nog over blijft wordt aangeboden voor hergebruik en recycling. Zo kan plastic folie waar een weefsel in zit (wat zich niet makkelijk laat recyclen) tegenwoordig toch weer worden verwerkt en hergebruikt. Dit voorkomt een behoorlijk aantal kilo’s restafval. Van de Gruiter werkt hiervoor samen met Mehler Texnologies, die zeer vooruitstrevend is in recyclen en hergebruiken van doek.

Ook koopt Van de Gruiter de benodigde materialen met zorg in bij de leveranciers, er worden alleen producten ingekocht die aan de Europese regelgeving voldoen (beter bekend als REACH).

Wil je meer weten? Kijk op www.gruiter.nl