Allergieën

Een allergie treedt op wanneer het immuunsysteem van jouw lichaam een bepaalde stof als schadelijk beschouwt. Het reageert door een allergische reactie te veroorzaken. Stoffen die allergische reacties veroorzaken, noemen we allergenen. Er zijn veel soorten allergieën. Sommige allergieën zijn seizoensgebonden, andere het hele jaar door. Sommige allergieën kunnen levenslang zijn.

Allergenen kunnen op verschillende manieren in jouw lichaam komen om een allergische reactie te veroorzaken. Je kunt allergenen via je neus en longen inademen. Velen zijn klein genoeg om door de lucht te zweven. Voorbeelden zijn pollen, huisstof, schimmelsporen, huidschilfers van katten en honden en latexstof. Ook kun je allergenen via de mond inslikken. Dit geldt ook voor voedsel en medicijnen die je eet of doorslikt. Er kunnen ook allergenen in je lichaam worden geïnjecteerd, denk aan geneesmiddelen maar ook een gif als gevolg van insectensteken en -beten. Allergenen kunnen ook worden opgenomen door de huid. Latex, metalen en ingrediënten in de schoonheidsverzorging en huishoudelijke producten zijn voorbeelden hiervan. Planten zoals Poison Ivy, Sumak en de Eik kunnen reacties veroorzaken bij aanraking. In Nederland komt de Poison Ivy (gifsumak) voor in Friesland langs de Vangdijk, het fietspad tussen de Morra en de Fûgelhoeke (Vogelhoek), ten noordoosten van Hemelum. Sumak wordt genoemd als een kruid, maar eigenlijk zijn het gedroogde en vermalen steenvruchten. Wie allergisch is voor andere steenvruchten zoals mango’s en perziken kan beter ook oppassen met Sumak.

HET VERSCHIL TUSSEN VOEDSELALLERGIE EN VOEDINGSINTOLERANTIE

Bij een voedselallergie is er sprake van een acute reactie, waarbij IgE antistoffen een rol spelen. IgE staat voor immuunglobuline van klasse E. Deze antistoffen zijn betrokken bij de afweer tegen parasieten en bij allergische reacties. Een verhoogd IgE wordt dan ook gezien bij een allergische reactie of bij een infectie met parasieten. Typische klachten van een acute allergische reactie zijn: roodheid, galbulten, jeuk, misselijkheid, braken, diarree en bloeddrukdaling. Intolerantie is een verzamelbegrip voor reacties op voedsel die niet allergisch van aard zijn. Bijvoorbeeld lactose-intolerantie (melksuiker) en glutenintolerantie (coeliakie). Klachten die hier optreden zijn vaak maag- en darmklachten. Een allergie zie je vanaf enkele weken of maanden na de geboorte, maar kan ook op latere leeftijd voor het eerst optreden. Intolerantie zie je meestal op latere leeftijd. Voedselallergieën die het meest voorkomen bij volwassen gaat om fruit, noten en/of pinda’s. Bij kinderen om koemelk, kippeneieren, pinda’s en noten.