Kanker en lijfstijl

‘Een op de drie mensen krijgen kanker, en dat vinden wij veel!’

Dit initiatief is een samenwerking tussen de Schaafsma kliniek en Jumbo Monique ondersteund door Jeelink. Wij zetten de supermarkt als platvorm in om de kans op kanker en andere ziektes te verkleinen door het begeleiden van haar klanten op het aankoopgedrag door middel van educatie, medische wetenschap en bewustwording op de waarde van voeding. Zodat gezond leven simpel, dichtbij en eenvoudig wordt.

Naast geluk hebben in het leven is het hebben van een goede ‘Lijfstijl’ belangrijk om de kans op kanker aanzienlijk te verkleinen. Wist je dat 1 op de 3 mensen kanker krijgt? Gelukkig heb je zelf dus nog veel in de hand om de kans te verkleinen op kanker en als de ziekte jou toch overkomt dan kan een goede lijfstijl jou positief ondersteunen bij de behandelingen en/of genezing van kanker. De juiste voeding tot je nemen is hierbij één van de essentiële lijfstijl interventies maar tevens ook een ingewikkelde aangezien er zoveel meningen en adviezen zijn. Daarom geven wij jou deze maand meer informatie over kanker en de relatie met suiker.

Het nemen van 100ml frisdrank per dag leidt al tot een verhoging van je risico op kankermet maar liefst 18% en specifiek voor borstkanker met 22%. Suiker zorgt voor de toename van onder meer het hormoon insuline. Hoe meer insuline zich in je bloed bevindt, hoe hoger je kans op kanker. Daarom hebben de mensen met diabetes type 2 ook meer kans op het krijgen van kanker. Is de ene suiker beter dan de andere? Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige of toegevoegde suiker. Alle suikers verwerkt het lichaam op dezelfde manier. Je leest weleens dat honing, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker maar niets is minder waar. Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de ‘brandstof’ voor het lichaam, en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën. Een appel of een snoepje maakt in suiker dus geen verschil.