Vitamines en mineralen

De laatste tijd horen we veel over vitamines en mineralen in relatie tot het bestrijden van infecties. Maar welke vitamines en mineralen zijn nu belangrijk en relevant voor ons dagelijks leven?

Drs.S.Mors-Bouhbouh, internistVitamines en mineralen zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling, oftewel voor een goede gezondheid. Het lichaam kan vitamines en mineralen niet, of niet genoeg, zelf aanmaken. Daarom staan ze bekend als onmisbare voedingsstoffen. Vitamines en mineralen geven geen energie zoals koolhydraten, vetten en eiwitten.

Recente onderzoeken hebben zich beziggehouden met vitamines in relatie tot de weerstand en infectiebestrijding. De conclusie van het onderzoek is dat vitamines in positieve relatie staat tot de weerstand, maar er is geen bewijs dat je extra vitamines in de vorm van supplementen in moet nemen naast je voeding. Als je gezond en gevarieerd eet,  krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen.

Belangrijk is te voorkomen dat je tekorten krijgt. Een tekort aan vitamines kan ontstaan bij mensen die een maag- of darmoperatie ondergaan, ontstekingsziekten van de darmen hebben of bepaalde medicijnen gebruiken. Dit komt doordat vitamines in deze gevallen niet goed worden opgenomen. Om te weten of je tekort hebt aan vitamines, dan kun je een vitaminecheck laten doen.  Zo kun je, mits dit van toepassing is, gerichter je vitamines aanvullen met voeding en/of supplementen.

Drs.S.Mors-Bouhbouh, internist.