HART EN BLOEDVATEN

Een verstopte kransslagader kan de oorzaak zijn van een hartaanval, ook wel hartinfarct genoemd. Een plotselinge hartstilstand is een probleem met de elektrische geleiding van het hart.

Oorzaak kransslagaderaandoening

Coronaire hartziekte wordt veroorzaakt door ophoping van vette, wasachtige afzettingen in de kransslagaders. Deze afzettingen bestaan uit cholesterol, calcium en andere stoffen in het bloed. Deze ophoping wordt “atherosclerotische plaque” of “plaque” genoemd. Door plaque-afzettingen kunnen de kransslagaders verstopt raken en kunnen ze stijf en onregelmatig worden. Dit wordt verharding van de slagaders of atherosclerose genoemd. Mannen hebben een grotere kans op coronaire hartziekte dan vrouwen. Het risico voor vrouwen neemt toe na de menopauze. Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl.

Leefstijlfactoren spelen belangrijke rol

Leefstijlfactoren, zoals ongezonde voeding, roken en weinig bewegen, vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Soms rechtstreeks, maar vaak door het versterken van andere risicofactoren, zoals een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hoge bloeddruk, overgewicht (Body Mass index (BMI) ≥ 25 kg/m2) of aandoeningen als COPD en diabetes mellitus. Hoe meer risicofactoren en hoe sterker die aanwezig zijn, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten.

Cholesterolverlagende producten

In 2 gevallen kan de cholesterol in je bloed het risico op hart- en vaatziekten vergroten: als het cholesterolgehalte te hoog is en als de verhouding tussen de soorten LDL-cholesterol en HDL-cholesterol scheef is. De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Let wel op dat de onverzadigde vetten ook vetten zijn. Je kunt dus niet meer van deze vetten eten dan de aangegeven hoeveelheid per dag omdat deze vetten ‘goed’ zijn. Een handje noten bevat al snel 12 gram onverzadigde vetten. Aangeraden hoeveelheid vet per dag voor een vrouw is 80 gram en voor een man 100 gram.

Toename lichaamsvet

Als je veel koolhydraten eet en als je daarnaast meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit koolhydraten en slaat het lichaam vooral het vet uit de voeding op. Te veel calorieën, of dit nou uit koolhydraten, vetten, of eiwitten komt, leidt altijd tot een toename in lichaamsvet.