Scherven brengen geluk

 In Blogpost

Kintsugi: de schoonheid van emotionele scherven – Céline Santini (Kosmos Uitgevers, 2018)

Dit boek werd net ingeleverd bij de Westfriese Bibliotheken. Een prachtig boek dat hoop en vertrouwen geeft na de klappen die we van het coronavirus hebben gekregen. Of andere littekens die het leven ons geeft.

Als iets stuk gaat, willen we het zo snel mogelijk lijmen. En dat moet zó netjes, dat niemand meer ziet wat er gebeurd is. Maar dat is praktisch onmogelijk: je ziet bijna altijd de sporen nog en de verlijmde delen blijven zwakke plekken. Dat geldt voor een gevallen vaas, maar ook voor een mens.

In Japan bestaat van oudsher de kunst om scherven te lijmen met goud: Kintsugi. Zo herstel je iets wat gebroken is, zonder te ontkennen dat het misging. Dankzij de goudlijm wordt het eigenlijk nog mooier dan het was.

De term Kintsugi wordt tegenwoordig ook gebruikt in de context van levenskunst. Wat als we de scherven van verlies of falen leren accepteren? Als we ze trots durven laten zien met gouden randen, omdat we er sterker, wijzer of menselijker van worden? Omdat ze bij het leven horen. Geen stress meer om ons sterker voor te doen: scherven brengen geluk!

Het boek Kintsugi kun je lenen of reserveren bij de Westfriese Bibliotheken (ook als e-book). Extra tip: Volg de gratis online cursus voor bibliotheekleden: ‘Lekker in je vel’ (GoodHabitz)

Recommended Posts