Samen stappen zetten naar de nieuw economie

 In Wij van Jeelink Boek

Eindelijk was het zover: de boekpresentatie van het boek Wij van Jeelink.

Negen partners die samen auteur werden, want er was een boek. En als je een boek hebt geschreven ben je auteur. Monique was de verbindende factor met haar Jeelink en ook iedereen die, naast de auteurs, meehielp aan het tot stand komen van het boek is partner van Jeelink. Saamhorigheid, verbinding, samenwerken, creativiteit en uit je comfortzone stappen zijn woorden die me te binnen schieten als ik aan die laatste donderdagmiddag van september denk.

De kracht van samen

Kracht. De kracht van samen. Samen stappen zetten naar de nieuw economie. De meesten valt die missende e niet op. Het is maar een enkeling. De e van enkeling. Voor mij als uitgever is het weten dat er een e mist op de cover van het boek hard te verteren. Ik hoor sommigen van jullie denken: Welke e? Gelukkig ben jij degene die zich er niet aan stoort, die het niet opvalt, die het wellicht ook niet interesseert.

‘We vinden allemaal wat van e… e-nummers, e-bikes, e-mails, de economie, e-joints, e-shoppers, e-books, emoties tonen, energie geven of energie krijgen. Wij maken ons niet druk om een missende e op het boek.’

Samen met alle auteurs besloten we dat die missende e een verhaal van kracht zou worden. Een verhaal van samen. Een verhaal van duurzaamheid. Een verhaal van verbinding. Een verhaal van creatief denken.

Denken in cirkels

Als perfectionistische ondernemer dacht ik in cirkels, maar dan vooral in cirkels die oneindig leken en geen oplossing boden. Ik wil het zo graag goed doen, maar dit is niet het denken in cirkels wat Jeelink bedoelt. ‘Circulairiteit is feitelijk niets anders dan het in cirkels omdenken van uitdagingen’, staat er op de site van Jeelink.

‘Nee, we gaan geen nieuwe boeken drukken. Zelfs geen nieuwe covers. Dat is niet waar Jeelink voor staat.’

En de cirkel is rond. We laten geen boek wat over duurzaamheid gaat opnieuw drukken. We waren eensgezind, eenduidig, eenvoudig, ongeëvenaard…. Die negen auteurs hebben me nog zoveel trotser gemaakt dan ik al op ze was. En wat ben ik blij dat ik bij die club hoor. Bij Jeelink. Samen zetten we stappen naar die nieuw economie. Samen. Stappen zetten. Een nieuw economie.

Verantwoordelijkheid nemen

Jeelink gaat ook over verantwoordelijkheid nemen. ‘Fouten maken mag, maar niet in mijn boeken,’ zeg ik altijd. En nu. Nu moet ik er voor uit komen dat er een e mist. Zelfs dit nu typen vind ik lastig. Toch is dit verantwoordelijkheid nemen en als uitgever ben ik eindverantwoordelijk. Fouten maken moet, vertelde een van ‘mijn’ auteurs me in een boek over ambitie en ik dacht nog steeds: nee, niet in mijn boeken. En het is gebeurd. En het mag. Zo bijzonder.

Bij Jeelink bouwen we samen en dit heb ik ook zo ervaren. Ongelooflijk mooi. Een boek met een fout. Oké, als uitgever kan ik nog steeds wel janken, maar is dit niet mijn leermoment? Ik heb mogen leren van al die ondernemers die dat prachtige boek Wij van Jeelink schreven dat het oké was.

Geschreven door: Susanna Klaver

Recommended Posts