Jeelink: samen bouwen aan een mooiere wereld

Jeelink is verbinding. Samen ervoor zorgen dat onze wereld gezond wordt. Vanuit de kracht van samen. Om de wereld mooier achter te laten dan we haar hebben aangetroffen. Samen met anderen die allen een bijdrage leveren vanuit hun talent. Zo buigen we ons over vraagstukken als afval, verspilling, participatie, de waarde van voedsel, kinderen en de toekomst. Al met kleine stapjes kunnen we een enorme impact maken. En daar hebben we jou bij nodig. Want Jeelink zijn we allemaal: boeren, burgers en buitenlui. Sluit aan en bouw mee.

Verbinding

We verbinden mensen, producten en de maatschappij om samen de wereld mooier te maken. Daarbij trekken we schouder aan schouder op vanuit een circulaire gedachte. Ieder met inzet van het eigen talent. Met als centrale vraag altijd: hoe kunnen we beter voor onszelf, elkaar en de natuur zorgen?
Wij geloven erin dat we samen kunnen bouwen aan de kanteling die onze samenleving zo nodig heeft. Onze filosofie richt zich op vitaliteit, social care en circulair. Ofwel zorgen voor jezelf, elkaar en de natuur. Voor een leefbare wereld waar een plek is voor iedereen.

Bewustwording

Het begint bij bewustwording. Als wij onze medemens bewust maken van de andere keuzes die mogelijk zijn, dan ontstaan er andere uitkomsten. En andere uitkomsten genereren andere vragen. Als de samenleving vraagt vanuit de wortels, dan komt bestuurlijk Nederland in beweging. En dat geldt ook voor de Unilevers van onze wereld.

Symptoombestrijding

Symptoombestrijding, dat is wat we doen vandaag de dag. Binnen een uitdaging schuiven we een beetje naar links en een beetje naar rechts. Maar zelden werken we echt aan de kern van het probleem. Dat kan anders. En oplossingen vinden we samen. vanuit de kracht van samen.

Waar komt Jeelink vandaan?

Monique Ravenstijn is oprichter van Jeelink. Als vijfde generatie binnen een grootgruttersfamilie is zij sinds 1999 actief als zelfstandig ondernemer in de supermarktbranche. Zij runt twee Jumbo supermarkten: Jumbo Monique in Zwaagdijk en Heerhugowaard. Vanuit haar ondernemerschap draagt zij graag bij aan een verbetering van onze wereld. Vanuit haar visie bedacht ze Jeelink. Een filosofie die ons allemaal raakt en waaraan we allemaal kunnen bijdragen

Jeelink verbindt

Monique: ‘Jeelink verbindt mens, product en maatschappij met als doel een gezonde toekomst te creëren waarin we zorgen voor onszelf, elkaar en de natuur. Een toekomst die reikt voorbij de volgende generatie. Mijn supermarkten bieden een prachtig podium voor regionale telers, circulaire initiatieven en mensen met een verhaal. Iedereen is welkom en mag zijn of haar talent inzetten.’

Groene loper

Met het sociale, duurzame en circulaire concept Jeelink stimuleert Monique Ravenstijn tal van lokale initiatieven. De supermarkt vormt de verbindende factor als ontmoetingsplek, werkplek én verkoopplek van duurzame streekproducten. Door samenwerking met partners, regionale leveranciers en de consument rolt Jeelink de groene loper steeds verder uit.

Kracht van samen

Monique: ‘Als iedereen het gedachtegoed omarmt alsof het van henzelf is, dan gaat het vanzelf. Omdat ze ervaren dat ze zelf kunnen bijdragen aan een betere wereld. Zij geven het door aan hun kinderen; de kinderen weer aan hun kinderen. Zo reikt duurzaamheid voorbij de volgende generatie. Het begint bij jezelf en vanuit verbinding met anderen vergroot je de cirkel van invloed. Jeelink ben jij, Jeelink zijn wij.’

Wat doet Jeelink?

We richten ons op vitaliteit, social care. Dat klinkt imposant, maar betekent goed zorgen voor jezelf, voor elkaar en voor de natuur. Dat begint gewoon bij jou. Binnen je eigen cirkel van invloed kun je meer betekenen dan je denkt. De partners van Jeelink bieden ondersteuning en ontwikkelen initiatieven waarmee de consument direct aan de slag kan.

Geen poespas, gewoon kleine bijdragen leveren aan onze maatschappij en aan de toekomst. Net als onze partners. Net als jij. Samen komen we er wel!

Jeelink maakt de cirkel rond, op weg naar de ultieme samenleving

Binnen Jeelink bouwen we samen. Stap voor stap komen we bij onze ultieme samenleving. Een lokaal ecosysteem dat zo te kopiëren en op te schalen is naar andere plaatsen. Een systeem waarin ondernemers vanuit bewustwording samenwerken. Waarbij het onderwijs 24/7 betrokken is, we mensen opleiden tot vakmensen, mensen met een verhaal een kans krijgen op werkelijke participatie en we leren van elkaar en de natuur, vanuit verbinding. Verbinding met onszelf, onze medemens en de samenleving vanuit het oeroude nabuurschap.

Lokale ecosystemen zorgen ervoor dat we netwerken in netwerken krijgen. Deze werken samen met overheid en onderwijs op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Omdat elke regio andere vraagstukken heeft, elke ondernemer andere uitdagingen en elk mens anders is, is dit volgens Jeelink de enige weg naar een gezond economisch klimaat. Waar het goed toeven is voor boeren, burgers en buitenlui.

Jeelink ontwikkelt diverse initiatieven waarbij we met partners en vrijwilligers samenwerken. Samenwerken versterkt, zonder afbreuk te doen aan je eigen kracht en waarde. Een ieder kan vanuit zijn of haar talent een bijdrage leveren, met een gemeenschappelijk doel: de wereld mooier achterlaten dan dat we haar hebben aangetroffen.

De Jeelink Boerderijwinkel

De Jeelink Boerderijwinkel is dé plek waar je je dagelijkse boodschappen haalt, al dan niet aangevuld met online bestellingen. De Jeelink Boerderijwinkel; het hart van elke kleine kern, lokaal, sociaal en dichtbij. Je koopt hier lokale producten gemaakt door vele ambachtsmensen uit de regio, geteeld door gepassioneerde agrariërs en boeren. Je ontvangt hier de juiste kennis over de producten, leert hoe je kan koken met voor ons vreemd geworden groenten en neemt een kijkje tussen de koeien.

Kijken bij de koeien? Jazeker, dat is waar een deel van de oorsprong van ons voedsel ligt. Met veel plezier vertellen wij over het kalfje, de pink, de vaars en de koe. Over haar melk en welke producten hiervan gemaakt worden en over haar vlees en hoe dit uiteindelijk op jouw bord terecht komt.

Een speurtocht leidt een groep kinderen door de boerderij om te eindigen in de winkel voor een glas eigen gemaakte ranja.

Het Jeelink voedsel- en kruidenbos en haar vlindertuinen

Het Jeelink voedsel- en kruidenbos is een plek waar je oeroude kennis van de natuur mag ontdekken. Waar je leert welke kruiden helpen bij welke kwaal. Waar je leert van ambachtsmensen, die veelal met pensioen zijn, hoe het leven en haar ambachten destijds waren. Je leert hier hoe je die kennis kunt integreren in de tijdsgeest van nu, met al haar nieuwerwetse snufjes. Hier kunnen we ons herinneren hoe het was en dit meenemen in het nu.

In dit bos kan je sporten, recreëren, wandelen, kennis opdoen maar ook gewoon genieten van de natuur. Bordjes langs de tuinen delen de kennis op een speelse manier en kunnen gelezen worden door iedereen. Of je nu moeite met lezen hebt of universitair geschoold bent. Een leger van vrijwilligers en schoolkinderen ontwerpt, verzorgt en houdt de tuin bij. Een mooi alternatief voor de moestuinen van weleer. Leren door te doen, met de handen in de klei. Zo ontwikkelen we onze eigen creativiteit door te mogen spelen en ravotten. Maar zeker ook door hard te werken aan het gemeenschappelijke doel: onze aarde behouden voor ons allen.

Het Jeelink Sociaal Café

Een plek waar samenkomen, genieten en verbinden centraal staan. Hier ontmoeten gelijkgestemden elkaar, drinken we koffie, houden we workshops en borrelen en eten we samen. We bieden presentaties om kennis te verrijken, oude culturen te bestuderen en nieuwe Nederlanders delen hun kennis met hun medelanders.

Jeelink Maaltijd

In deze Jeelink Cafés koken we met lokale producten, voedsel dat we redden uit de vuilnisbak of kopen bij lokale ondernemers. Van niets maken we iets; elke week speuren we de markt af naar overschotten en halen we bij de lokale supermarkt het geredde vlees op. De daghap eet je in het Jeelink Café, kun je meenemen of thuis laten bezorgen.

Kortom: het Jeelink Café is een plek waar je ook in je eentje makkelijk binnenstapt, aanschuift aan de grote stamtafels en van een gezonde, pure daghap kunt genieten.

Jeelink Box

De Jeelink Box biedt alle bij Jeelink aangesloten partners, de mogelijkheid om een eigen product te verkopen. Ter promotie, om de afzet te vergroten of omdat het gewoon leuk is om deel te nemen. In elke box zit een recept. Elke week een ander menu dat met de ingrediënten in de box bereid kan worden. De boxen worden samengesteld in de boerderijwinkel waar de meeste van deze producten reeds verkocht worden. Zo is de cirkel van ons lokale ecosysteem rond.

De logistiek

Om de beweging van de goederen in goeie banen te leiden, hebben we een goed logistiek stelsel nodig. De producten, maaltijden en boxen gaan van A naar B. Om een efficiënte, zo schoon mogelijke, goederenstroom op te bouwen, rijgen we alle voornoemde disciplines aaneen. We betalen samen voor de supply chain en werken samen met mensen met een verhaal. Elektrische auto’s rijden de goederen rond. Organisch afval, karton, plastic en overig vuil van bedrijven wordt mee terug vervoerd, om gescheiden af te voeren, te hergebruiken of om te composteren. Afval = geen afval.

Het hergebruiken van producten doen we samen met kinderen, We dagen ze uit om de mooiste creaties te maken. Zij worden begeleid door mensen met een verhaal en vrijwilligers waaronder ambachtslieden. Zij delen hun kennis en verrijken de eigen creativiteit met de ideeën van de kinderen. Om deze later om te zetten tot concrete plannen.

Jeelink creëert een nieuwe wereld waarin plaats is voor iedereen; jong, oud, arm, rijk. Waarin we werken met ieders talent en genieten centraal staat. Of het nu gaat om het leren over de waarde van ons voedsel, het samenzijn vanuit verbinding of gewoon lekker samen borrelen en eten.

organogram Jeelink

Onze ambitie

Onze stip op de horizon is een duurzame omgeving die verder reikt dan de volgende generatie. Een omgeving waarin we samen werken aan onze toekomst. Waarin iedereen prettig leeft, woont en werkt. Dit bereiken we met elkaar. Wanneer iedereen afval scheidt, de medemens de helpende hand toereikt en zijn of haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houdt, wordt de wereld een stuk mooier.

Wat kun jij doen voor Jeelink?

Wat is Jeelink zonder consumenten? Gebruikers van producten en diensten van Jeelink. Mensen die de filosofie omarmen en ernaar streven zo te leven dat we goed zijn voor onszelf, voor elkaar en voor de natuur. Mensen zoals jij en ik; boeren, burgers en buitenlui. Want Jeelink zijn we allemaal. Doe je mee?

Word ambassadeur van Jeelink

Jeelink verder de wereld in brengen doen we samen. Daar hebben we ook financiële middelen voor nodig. Wil jij actief je steentje bijdragen aan een groene, gezonde, sociale en circulaire toekomst?

Voor € 5,00 per maand ben je ambassadeur van Jeelink. Vanuit de circulaire gedachte ontvang je daarvoor ook iets terug:

  • Twee keer per jaar een Jeelink magazine met nieuws, interviews, tips en recepten.
  • Deelname aan denktank over hoe bedrijven hun maatschappelijke verantwoording verder kunnen uitdiepen.
  • Elk kwartaal een nieuwsbrief in je mailbox met nieuws en tips.
  • Elk kwartaal een rondleiding bij één van de partners van Jeelink.

Zo word je ambassadeur

Geef je op als boer, burger of buitenlui partner. Als particulier ambassadeur steun je de initiatieven van Jeelink al voor € 5,00 per maand. Ben je ondernemer dan is een partnerschap als ‘boer’ of ‘buitenlui’ interessant. Je steunt jezelf, elkaar en het welzijn van onze aarde.

Ook als je meer wilt weten over wat jij of jouw bedrijf voor Jeelink kan betekenen, kun je ons via mail bereiken. Wij nemen contact met je op.

 

Stichting Jeelink

Voorzitter: Monique Ravenstijn

Penningmeester: Sjaak Sneek

Secretaris: Frans Putters

KvK-nummer: 734 18 218