‘Nog-net-vers eten kun je weggeven’

 In Nieuws

“Ik hoop dat de raad van bestuur het ook ziet”, zei Monique Ravenstijn over haar gewoonte om producten uit haar Jumbo-supermarkten in Zwaagdijk en Heerhugowaard een dag voor de houdbaarheidsdatum weg te geven aan een fabriek die er maaltijden van maakt.

De maatschappelijk bewogen onderneemster, die ook een sociaal café heeft voor een gratis ‘bakkie en gebakkie’ wil zo een bijdrage leveren aan de circulaire economie “Zo word voedselverspilling tegengegaan en verdienen werknemers met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’, toch een salaris.” Ze schreef over haar ervaringen een boek Voorbij de tht dat is het magazijn van haar filiaal werd gepresenteerd. In de met kringloopmeubels ingerichte ‘receptieruimte’ was onder de gasten ook supernetwerkster Merlin Mellis. “Ik ken Merlin goed en ben ook lid van haar club”, vertelde Monique. “Ze schreef het voorwoord”.

Behalve supermarkten heeft de zakenvrouw ook het platform Jeelink, waarop zij ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ verbind op het gebied van gezond leven en circulair voedsel:” Het is echt nodig dat we anders gaan produceren en eten. Anders gaat de wereld naar de ratsmodee.”

 

Bron: Telegraaf Stan Huijgen journaal

Recommended Posts