Nieuwe wegen

 In Nieuws

Nieuwe wegen bewandelen is, buiten superleuk en leerzaam, ook vaak eng. Want je gaat je namelijk bewegen buiten je vaste — veelal ingesleten — patronen. Er kunnen dan zomaar stukjes van je persoonlijkheid aan het licht komen die je zelf niet zo graag ziet. Daarom hebben wij mensen zoveel moeite met het toelaten van veranderingen in ons leven.

Zo werkt dit natuurlijk ook op de werkvloer. Een poos terug hoorde ik voor het eerst dat Start Foundation Open Hiring in Noord-Holland-Noord groot wil maken. Het fenomeen Open Hiring kende ik reeds van het de successtory van Greyston Bakery in Amerika. Maar dat dit in Nederland ook zou kunnen slagen, daar geloofde ik niet zo in. Honderden redenen had ik bedacht waarom dit vooral niet bij ons bedrijf en bij mij zou passen.

Een paar maanden geleden kreeg ik een mailtje met de vraag of ik openstond voor een gesprek. Opeens dacht ik: waarom niet? In het ergste geval kost het mij een half uurtje van mijn tijd. Het werd een supermooi gesprek, de uitrol bleek kinderlijk eenvoudig en vanuit de werkgever uitgedacht.

Wij besloten het te gaan doen, met drie vacatures per winkel. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Tja, wat nou als de eerste kandidaat ogenschijnlijk niet geschikt is? Dan moet je hem of haar wel aannemen. Natuurlijk wel met dien verstande dat je hem/haar eerst de reguliere proeftijd aanbiedt.

Uiteraard hadden onze mensen hier eerst ook wel even wat vraagtekens bij, maar al snel wonnen de voordelen het. Geen ellenlange sollicitatieprocedures waarbij je uiteindelijk ook na het aannemen pas echt erachter komt wat voor vlees je in de kuip hebt. Niet oeverloos achter de computer sollicitatiebrieven scannen en gesprekken inplannen. Nee, gewoon een ochtend de lijsten openzetten en klaar.

Ondertussen zijn alle zes de kandidaten door hun proeftijd heen en hebben een halfjaarcontract mogen ontvangen. De kandidaten zijn divers, van een heel verlegen meisje van achttien en een herintredende moeder tot een Poolse mevrouw die al jaren in Nederland is maar vanwege haar achternaam nooit uitgenodigd werd.

Vergde het veel van onze teams? Nee, niet meer dan normaal het geval is. De inwerkperiode verliep volgens de bij Jumbo Monique geldende procedure en deze bleek voldoende handvaten te bieden aan deze nieuwe medewerkers om zich al snel veilig en op hun plek te voelen bij ons.

En wat nu als er eentje weggaat, hoor ik je denken. Nou, dan komt nummer vier op de lijst in aanmerking, net zolang totdat de lijst leeg is en dan starten we opnieuw een wervingsochtend op. Het is een pad dat afwijkt van ’t reguliere, maar als je openstaat voor de kansen die dit biedt, dan weet ik zeker dat het een verrijking binnen je bedrijf is. Wij hebben er in ieder geval zes heel loyale en trotse medewerkers aan overgehouden, nu al.

Zo zie je maar dat soms even voorbij je weerstand kijken veelal een geheel nieuwe wereld zichtbaar maakt. Ik ben benieuwd wie van jullie dit ook aandurft.

Bron: column Distrifood

 

ZWAAGDIJK/HEERHUGOWAARD – Jumbo-Ondernemer Monique Ravenstijn is enthousiast over Open Hiring, waarbij de eerste de beste kandidaat die zich meldt de baan krijgt. ‘We hebben er zo zes prima functionerende medewerkers bij gekregen en het bespaarde een hoop rompslomp en tijd rond sollicitaties.’ Als meer supermarkten dit voorbeeld volgen, is bovendien de sociale impact enorm, volgens Ravenstijn.

De sociaal bevlogen ondernemer steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. Dit blijkt ook uit haar column. Vragen en obstakels die ze bij het principe had, bleken loos alarm. ‘De voordelen overwonnen dat als snel’, zegt Monique Ravenstijn.

Medewerkers functioneren prima

De zes medewerkers die ze half maart op die manier aannam, drie in Zwaagdijk en drie in Heerhugowaard, functioneren prima. Hun contract is na hun proeftijd verlengd. Ze volgden, net als andere nieuwe medewerkers, het Jumbo-opleidingstraject en een eigen inwerktraject. ‘Dat verliep prima, terwijl de teams daar vooraf wel wat vrees voor hadden.’

Spannend

Ze vond het vooral spannend omdat je niet weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Immers, wie zich als eerste meldt, krijgt de baan. ‘Eén van de kandidaten is het niet geworden. Die had eisen, wilde alleen op bepaalde dagen en uren werken. Dat was niet in te passen. Dus daar hebben we de volgende op de lijst voor aangenomen. En ik heb daarover feedback gegeven aan de Start Foundation. Voor wat betreft de vacaturetekst en dat werving niet via de sociale domeinen moet lopen. Want dan krijg je mensen met wellicht een grote afstand tot de arbeidsmarkt, terwijl je er geen subsidie voor krijgt. Die medewerkers hebben we overigens ook.’ De zes draaien na iets meer na een maand al volledig mee. `Ik vond het best wel spannend maar ik ben positief verrast. Ze zijn inmiddels al one of the guys.’

Loyale medewerkers

Bovendien heeft ze er zes trouwe en loyale medewerkers bijgekregen. ‘Dit zijn mensen die buiten de boot vielen, die of geen baan kregen of van tijdelijke baan naar tijdelijke baan gingen. Ze hebben nu wel zekerheid. Ze zitten in hun energie en gaan voor je door het vuur.’ Ze noemt het voorbeeld van de Poolse Johanna, die al 20 jaar in Nederland woont en perfect Nederlands spreekt. ‘Die werd eigenlijk altijd afgewezen vanwege haar Poolse achternaam.’ Nu werkt ze op de dkw-afdeling en ‘doet’ diepvries en zuivel. ‘De energie spat er vanaf en ze is heel goed met de klanten.’ Dat de medewerkers blij zijn met de kans die ze kregen, blijkt ook uit een aantal testimonials op de website van de supermarkt.

Het scheelt tijd

Een bijkomend voordeel is dat ze geen sollicitatieprocedures hoefde te doorlopen. ‘Het opstellen van de vacature, een eerste schifting maken, het is 10 minuten hier en 10 minuten daar. Dan gesprekken met een paar kandidaten per functie, die toch al gauw 30 minuten duren. En dan weet je eigenlijk nog steeds niet wat je binnenhaalt.’ Ze ziet Open Hiring overigens niet als een oplossing voor alle vacatures. ‘Vakkenvullers krijg je bij wijze van spreken via via of via het prikbord. En je kunt op deze manier geen kaderleden aannemen. Maar voor verkoopmedewerkers is het prima geschikt.’ Als een van de zes vertrekt zal ze niet schromen om de volgende kandidaat op de lijst te bellen.

Sociale impact groot

Deze manier van aannemen past ook prima bij de sociale missie die Ravenstijn heeft. ‘Je haalt zo ook meer diversiteit binnen, want je schakelt je vooroordelen uit.’ Daarnaast is de impact op de nieuwe medewerkers groot. ‘Die hebben nu meer zekerheid.’ Ze zou het mooi vinden als meer supermarkten haar voorbeeld zouden volgen. ‘Stel dat iedere supermarkt zo twee mensen aanneemt. Moet je zien wat voor een sociale en maatschappelijk impact dat heeft. En dan reken ik de besparingen die het oplevert voor de samenleving die we toch ook met z’n alle via de belasting betalen, niet eens mee.’ Ze denkt dat het uiteindelijk ook commercieel voordeel oplevert. ‘Het is niet meetbaar, maar ik denk dat hierdoor meet mensen je hun klandizie zullen gunnen.’

Bron: artikel Distrifood

Recommended Posts