falafel balletjesFALAFEL +/- 20 BALLETJES

Ingrediënten:

  • 250 gram kikkererwten, die je 24 uur moet laten weken in een kom met water
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 ui, in ringen
  • 1 biologisch ei
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels cayennepeper
  • zout, naar smaak ik gebruik Himalaya zout, maar grof zeezout kan ook
  • Olijfolie om in te bakken
  • 2 eetlepels bloem

 

Bereiding:

  1. Zorg dat je de kikkererwten 24 uur hebt geweekt in een bak met water. Laat ze daarna goed uitlekken.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie in de blender of keukenmachine. Draai de blender rond totdat er een egale pasta ontstaat. Bij een te natte pasta kun je ervoor kiezen om 1 of 2 eetlepels bloem toe te voegen.
  3. Maak van de kikkererwtenpasta balletjes ter grote van twee soepballetjes en druk deze stevig aan.
  4. Verhit in de koekenpan de olie. Wees niet te zuinig met olijfolie. Als de olie goed heet is, doe je de balletjes in de pan. Bak ze aan alle kanten mooi bruin, wees voorzichtig met omdraaien, ze kunnen aan het begin makkelijk uit elkaar vallen.
  5. Je kunt de falafel eten met bijvoorbeeld rauwkost of in een volkoren wrap.

 

Kikkererwten vallen onder de peulvruchten. Peulvruchten zijn rijk aan B-vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels. Peulvruchten liggen voor het overgrote deel in de winkel in glas en blik. Ook zijn ze in mindere mate gedroogd te krijgen. Beide soorten zijn even gezond. Let bij peulvruchten in blik wel op het zoutgehalte. Peulvruchten in blik zijn een gezonde keuze als ze minder dan 0,5 gram zout per 100 gram bevatten.