Pindakaas zonder fratsen

Évlac is een zelfmakerij die onderdeel is van Zorgboerderij ’t Radje te Venhuizen. In deze zelfmakerij worden door en met cliënten allerlei producten op een ambachtelijke manier gemaakt. De beroemde pindakazen van Évlac zijn sinds 2019 te koop bij Jumbo Monique.

Op een mooie dag rond 2014 stond er een artikel in de krant over het maken van Pindakaas. Het inspireerde de oprichters van Évlac om zelf aan de slag te gaan. Mmm,  de smaak was even wennen, de pinda’s sprongen uit de pot kun je zeggen. Dat kwam voornamelijk door die pure en eerlijke smaak. Het smaakte naar meer. Évlac staat voor Eerlijk, Voedzaam, Lekker, Alternatief, Coöperatief.  Daar horen eerlijke producten bij zoals de pindakaas die alleen pinda’s , wat arachideolie en een vleugje zout bevat, betaalbaar en heerlijk. Andere pindakazen bevatten maar 80% pinda’s en goedkope vetten, veelal suiker of glucose/dextrose. Évlac bewijst dat dit zonder kan.

De missie van Évlac

Évlac gelooft in producten zonder fratsen, producten die lekker kunnen zijn zonder vreemde toevoegingen, kleurstoffen etc. Évlac maakt meerdere producten zoals courgette op zuur. Daarbij worden de courgettes gezaaid, gepland, geoogst en verwerkt door de cliënten van de zorgboerderij. Alles wat is verkocht wordt weer geïnvesteerd in de faciliteiten van de zorgboerderij. Zo ziet u, bij aankoop van een van deze producten steunt u direct onze zorgboerderij. Bij de bouw van de zelfmakerij is rekening gehouden met het milieu. Zo gebruiken we overal led verlichting, vlasisolatie ipv steenwol en de elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. Zo ziet u wat er allemaal achter zo’n potje pindakaas schuil gaat. 

Het product

Op dit moment produceert Évlac vijf typen pindakaas:

foto Evlac.jpgPindakaas naturel: 

alleen pinda’s, arachideolie en een vleugje zout: een lekkere ambachtelijke pindakaas met een zachte smaak.

Robuust: 

mengsel van vliespinda’s en blanke pinda’s , arachideolie en een vleugje zout. Dit is onze krachtige pindakaas!

Cashewkaas:

alleen cashews, arachideolie en een vleugje zout. Lekker romig en zacht!

Zonnekaas:

dit is een mengsel van naturel pindakaas en zonnebloempitten, welke geroosterd zijn in honing en sesamzaad. Wij noemen dit pindakaas met pit!

Notenkaas:

mengsel van cashewnoten, hazelnoten en amandel, welke gemengd zijn met honing , met arachideolie en een vleugje zout. Mmm dit is lekker, heerlijk op een geroosterd broodje.

Allemaal spannende smaken om op brood te smeren, maar ook heerlijk op een rijstwafel of toastje. Daarnaast zijn er nog twee andere smaken in ontwikkeling: Évlac karamel zeezout en Évlac kokos.

De pinda’s

De pinda’s worden gebrand bij de Pindabranderij te Opmeer. Volgens een speciaal recept krijgen ze een diepe robuuste smaak, wat genieten is op de boterham. Elke week worden diverse pindakazen vers geproduceerd waarna etiketten door de cliënten van de zorgboerderij worden aangebracht.

Wil je meer weten? Kijk op www.evlac.nl