Circulair

Ik verbind graag, verbinden tussen mens, product en maatschappij. Bewust van wat er is. Bewust van wat mijn aandeel is. Kies ik elke dag voor een betere oplossing die leidt tot een mooiere wereld. Ik zijn wij allemaal.

Circulariteit wil zeggen dat we onze aarde niet verder uitputten, vervuilen of leegroven. Natuurlijk kan je dit als een ver van je bed show ervaren, want ach die opwarming van de aarde, met haar smeltende ijskap, dat zal toch allemaal wel meevallen. Bovendien heb ik geen geld voor een nieuwe elektrische auto. En die zonnepanelen dat loopt alleen maar omdat er subsidie op zit. Daar zal gerust een kern van waarheid in zitten, maar niks doen is toch ook geen optie?

Kleding naar de kringloop

Wat kan jij doen binnen jouw mogelijkheden, dat is waar het om gaat. Geef je weleens kleding door aan een ander, gooi je het in de zak van Max, of breng je het naar de kringloop? Een lege jampot kan goed dienen als windvanger voor een kaarsje op een mooie zomeravond op terras. Het potje jam wat jij niet lekker vind kan je laten verdwijnen in de prullenbak of je geeft deze cadeau aan iemand die er wel van houd.

Zo zijn er vele mogelijkheden te verzinnen om producten een tweede, derde of zelfs een oneindige leven te geven. Als we nu eens starten om met alles wat we kopen, doen of weggooien ons af te vragen of dit onze aarde mooier maakt, weet ik zeker dat je anders gaat kiezen. Ook hier gaat het wederom om bewustwording.

Het denken in cirkels

Circulair is feitelijk niets anders dan in cirkels om denken van uitdagingen. Iemand inzetten op eigen talent, eens een klopboormachine lenen van de buurman in plaats van deze zelf te kopen, maar ook het uitruilen van diensten. Het met gesloten beurs elkaar helpen. Terug naar het nabuurschap van vroeger.

Natuurlijk zit er veelvuldig wrijving tussen de bestaande culturen binnen bedrijven, instellingen en in het privéleven van mensen. Wij hebben ervaren dat dit prima naast elkaar kan bestaan en dat juist dit de eerste voorzichtige stappen zijn naar een andere wereld. Zo ontstaat de mogelijkheid om elke dag weer opnieuw te kiezen en word je omgeving hierdoor elke keer weer wat mooier, gezonder en vitaler.