Circulair

Ik verbind graag, verbinden tussen mens, product en maatschappij. Bewust van wat er is. Bewust van wat mijn aandeel is, kies ik elke dag voor een betere oplossing die leidt tot een mooiere wereld. ‘Ik’ zijn wij allemaal.

Circulariteit wil zeggen dat we onze aarde niet verder uitputten, vervuilen of leegroven. Natuurlijk kan je dit als een ver-van-je-bedshow ervaren, want ach, die opwarming van de aarde, met haar smeltende ijskap, dat zal toch allemaal wel meevallen? Bovendien heb je geen geld voor een nieuwe elektrische auto. En die zonnepanelen, dat project loopt alleen maar omdat er subsidie op zit…

In bovenstaande veronderstellingen zal gerust een kern van waarheid zitten, maar niks doen is toch ook geen optie?

Kleding naar de kringloop

Wat kan jij doen binnen jouw mogelijkheden, dat is waar het om gaat. Geef je weleens kleding door aan een ander, gooi je het in de zak van Max, of breng je het naar de kringloop? Een lege appelmoespot kan goed dienen als windvanger voor een kaarsje op een mooie zomeravond op terras. Het potje jam dat jij niet lekker vindt, kan je laten verdwijnen in de prullenbak, maar ook cadeau geven aan iemand die er wel van houdt!

Zo zijn er vele mogelijkheden te verzinnen om producten een tweede, derde of zelfs het oneindige leven te geven. Als we nu eens starten om bij alles wat we kopen, doen of weggooien, ons af te vragen of dit onze aarde mooier maakt…Ik weet zeker dat we anders gaan kiezen. Ook hier gaat het opnieuw om bewustwording.

Het denken in cirkels

Circulair is feitelijk niets anders dan het in cirkels omdenken van uitdagingen. Talenten van mensen benutten, eens een klopboormachine lenen van de buurman in plaats van deze zelf te kopen, maar ook het uitruilen van diensten. Het met gesloten beurs elkaar helpen. Terug naar het nabuurschap van vroeger.