Buiten spelen, leren en ontdekken bij Berend Botje

 In Nieuws

Bij Kinderopvang Berend Botje vinden we het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen en de wereld durven ontdekken. Voor ons is het vanzelfsprekend dat gezonde gewoontes en gebruiken hier een belangrijk onderdeel van uitmaken.

Een belangrijk onderdeel daarvan is gezonde voeding en voldoende beweging. Dit proberen we bij Berend Botje te stimuleren op verschillende manieren. Dit komt bij onze kinderopvang en gastouders onder andere terug in dagelijkse gewoontes, zoals het gebruik van gezond broodbeleg, het schenken van water of thee en activiteiten waarbij de kinderen lekker kunnen bewegen. Op sommige locaties is er een moestuin, waar kinderen samen ontdekken hoe het groeien en bloeien in de natuur gaat. Samen actief bezig zijn en buitenspelen in de natuur is een dagelijks onderdeel bij Berend Botje. De natuur nodigt immers uit om in beweging te komen!

Ontdekken

Kinderen zijn van nature bewegelijk en ontdekken graag. Daarom ligt op alle buitenschoolse opvang locaties van Berend Botje de nadruk op veel bewegen, het liefst buiten. Juist voor schoolgaande kinderen is het belangrijk dat ze heerlijk kunnen ravotten en sportief bezig kunnen zijn. Berend Botje zorgt voor een veilige en uitdagende omgeving én voor passende activiteiten.

Uitdaging

Onze kinderen gaan dan ook regelmatig op ontdekking buiten de deur. Bso-coördinator Martijn begeleidt, samen met één van onze orthopedagogen, medewerkers die op de buitenschoolse opvang werken. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken van spannende of uitdagende activiteiten voor het vakantieprogramma. Martijn: “Kinderen in de bso-leeftijd houden vaak erg van spelen en rennen, maar houden er vooral van uitgedaagd te worden. Eén van de uitstapjes die we regelmatig met onze bso-locaties ondernemen, is een bezoekje aan het Land van Fluwel in Sint Maartensvlotbrug. Dit is een groot avonturenparadijs met blote voetenpaden en een grote buitenspeeltuin. De kinderen kunnen er spelen in de modder, klimmen en klauteren tussen de bomen of spelen op een vlot in het water. Ook is er een klimparcours en een skelterpark.” Natuurlijk doen we ook andere uitjes. Zo gingen pedagogisch medewerkers uit Edam onlangs naar een grote natuurspeeltuin en kinderboerderij in Zaandam. Ze konden daar klimmen, klauteren, van de kabelbaan en afkoelen in het water. Een leuk uitje dat helemaal past bij Berend Botje!

Risicovol spelen

Een ander onderdeel van de bso is risicovol spelen. Tijdens risicovol spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe, avontuurlijke activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden.

Bij risicovol spel kan je denken aan spelen met ‘gevaarlijke’ voorwerpen (zoals takken of een hamer), spelen uit het zicht, stoeispellen en spelen op hoogte zoals bijvoorbeeld in een boom. Natuurlijk worden de kinderen beschermd, maar een schrammetje oplopen is helemaal niet zo erg en vergroot zelfs het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Bij Berend Botje kijken we altijd naar activiteiten en uitdagingen die passen bij de leeftijd.

Ook via onze website delen we regelmatig handige pedagogische tips over gezonde gewoontes met onze ouders. Ook benieuwd? Kijk op berendbotje.nl!  

Recommended Posts