In het land van Boertje Bram

Boertje BramBram, door wie hem goed kennen ook wel Brammetje genoemd, is geboren en getogen op een boerderij in de Beemsterpolder. Hij is klein van stuk, maar dapper. Hij heeft rode wangen van het altijd in de buitenlucht zijn.

Bram draagt altijd een overal en laarzen. Als het heet is, heeft hij een pet op. Als het koud is een muts. Hij heeft een heldere kijk op het leven op het platteland. Bram heeft grote blauwe pretogen en is altijd vol verwondering. Hij heeft respect voor zijn land en gewas. Hij heeft ook hondjes, kippetjes, eenden en een paar geitjes op zijn boerderij.

Met zorg en aandacht werkt Bram ijverig al de seizoenen van het jaar. In de lente zaait en plant hij alle groentes. In de zomer oogst hij sommige groentes, andere in de herfst. Hij weet veel over het telen van gewassen. De zorg voor zijn grond en zijn dagelijks werkzaamheden worden voornamelijk bepaald door het weer.

Bram verbaast zich erover dat mensen uit de stad soms zo weinig weten over waar ons voedsel vandaan komt. Dat ze denken dat je melk in een pak in de supermarkt koopt, en dat daar sla en vlees voorverpakt klaarliggen om mee te nemen. En dat ze niet begrijpen dat je sommige producten gewoon niet het hele jaar kan eten omdat het een seizoensproduct is.

Wat hem opvalt is dat als hij mensen vertelt wat hij doet, hoe hij het doet en waarom hij het op die manier doet, zij hem beter begrijpen. En dat ze meer respect krijgen voor de prachtige producten die hij teelt op de oude zware Beemsterklei.

Stap voor stap neemt Bram jou mee in zijn wereld: het land van Boertje Bram.

Van het poten van zijn aardappels tot aan het klaarmaken van een mooi streekgerecht. Lang heeft hij nagedacht hoe hij dit moest aanpakken. Gelukkig kreeg hij hulp van boerin Astrid en supermarktmevrouw Monique. Samen met hem bedachten zij een manier om dit te delen met de grote buitenwereld.

Wil je de avonturen van boer Bram volgen, hou dan de facebook- en instagrampagina’s van Beemster Valery, Jeelink, Jumbo Monique Heerhugowaard en Jumbo Monique Zwaagdijk in de gaten.

Beide partners zijn verbonden door het netwerk van Jeelink en vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor voedseleducatie, de korte keten* en wat er allemaal aan voorafgaat voordat een product in de supermarkt ligt.

*Korte keten is de korte verbinding tussen boer en consument, dit betekent minder transport en een betere prijs voor de producent.

Nieuwsberichten over Boertje Bram

Weer aardappels storten, nu met een knipoog

Zwaagdijk Boerin Astrid Francis heeft opnieuw een eigen lading aardappels naar West-Friesland gebracht. Niet om te ‘dumpen’ bij Deen, zoals zij vorig jaar uit protest deed. Nu zijn de piepers afgeleverd bij Jumbo Zwaagdijk, als onderdeel van het duurzaam telen en verkopen. De actie van begin vorig jaar was bedoeld als protest, omdat de supermarktketen liever […]

Lancering van Beemster Valery bij Jumbo Monique

We kijken terug op een mooie lancering van de Beemster Valerys bij jumbo Monique Zwaagdijk! Kijk je mee?

De samenwerking van Beemster Valery en Jumbo Monique in het Noordhollands Dagblad

Mooie samenwerking is vandaag officieel gelanceerd! Boertje Bram stortte op ludieke wijze de nieuwe oogst bij Jumbo Monique Zwaagdijk. Een samenwerking tussen Beemster valery en Jumbo Monique waarbij duurzaamheid, de korte keten en een eerlijk product centraal staat! www.noordhollandsdagblad.nl

PRIMEUR!!

Jeelink partners Jumbo Monique en Beemster Valery zijn een leuke samenwerking aangegaan. Astrid Francis van Beemster Valery verteld hier meer over: Met trots kan ik met jullie delen dat onze Beemster Valery krieltjes ook bij Jumbo Monique Zwaagdijk en Jumbo Monique Heerhugowaard te vinden zijn. Wat liggen ze te pronken in de display die ik […]

Wandeling tussen uien, suikerbieten en pootaardappelen. ’Interessant, dat schimmels een groot probleem zijn bij de teelt. In je koelkast weet je dat’

,,De bekertjes voor de appelsap vergeten’’, zegt boerin Astrid Francis door de telefoon. ,,Hoeveel? Doe maar een stuk honderd.’’ Op een parkeerveldje aan de Jisperweg gaat de eerste van vijf wandelingen langs vier akkers start. De belangstelling is groot. Doel van de wandeling is kinderen kennis te laten maken met de teelt van landbouwgewassen. In […]

Wat is er aan de hand op het land?

Ik moest nodig weer even bij mijn aardappels op het land kijken. Maar ohjee! Wat is er nu aan de hand? Kijk snel naar een nieuw verhaal van Boertje Bram!!

Boertje Bram wordt een klimaat positieve boer

Boertje Bram heeft zich voorgenomen een “klimaat positieve” boer te worden. Daarom wil hij op alle schuren zonnepanelen plaatsen. Zo kan hij met de kracht van de zon zijn aardappels, uien, knolselderij en graan bewaren en koelen! Als het klaar is heeft hij zoveel stroom dat hij ook andere mensen en bedrijven van stroom kan […]

De lessen van Boertje Bram (5)

Het feit dat melk van een koe komt en niet uit een pak en dat het vlees op ons bord ook van een dier afkomstig is: voor veel kinderen is het gesneden koek. Anderen weten weinig tot niets van het boerenleven. Boertje Bram (5) uit Noordbeemster legt op zijn YouTube-kanaal op een eenvoudige wijze uit […]

Groeien de Beemstervalery’s al?

Het is eindelijk mooi weer! Boertje Bram houdt zijn Beemstervalery heel goed in de gaten. Waar blijven zijn mooie groene plantjes waar hij al zo lang op wacht? Het is al juni.. waar blijven ze toch.

Boertje Bram neemt poolshoogte onder de grond.