In het land van Boertje Bram

Boertje BramBram, door wie hem goed kennen ook wel Brammetje genoemd, is geboren en getogen op een boerderij in de Beemsterpolder. Hij is klein van stuk, maar dapper. Hij heeft rode wangen van het altijd in de buitenlucht zijn.

Bram draagt altijd een overal en laarzen. Als het heet is, heeft hij een pet op. Als het koud is een muts. Hij heeft een heldere kijk op het leven op het platteland. Bram heeft grote blauwe pretogen en is altijd vol verwondering. Hij heeft respect voor zijn land en gewas. Hij heeft ook hondjes, kippetjes, eenden en een paar geitjes op zijn boerderij. Met zorg en aandacht werkt Bram ijverig al de seizoenen van het jaar. In de lente zaait en plant hij alle groentes. In de zomer oogst hij sommige groentes, andere in de herfst. Hij weet veel over het telen van gewassen. De zorg voor zijn grond en zijn dagelijks werkzaamheden worden voornamelijk bepaald door het weer.

Bram verbaast zich erover dat mensen uit de stad soms zo weinig weten over waar ons voedsel vandaan komt. Dat ze denken dat je melk in een pak in de supermarkt koopt, en dat daar sla en vlees voorverpakt klaarliggen om mee te nemen. En dat ze niet begrijpen dat je sommige producten gewoon niet het hele jaar kan eten omdat het een seizoensproduct is.

Wat hem opvalt is dat als hij mensen vertelt wat hij doet, hoe hij het doet en waarom hij het op die manier doet, zij hem beter begrijpen. En dat ze meer respect krijgen voor de prachtige producten die hij teelt op de oude zware Beemsterklei.

Stap voor stap neemt Bram jou mee in zijn wereld: het land van Boertje Bram. Van het poten van zijn aardappels tot aan het klaarmaken van een mooi streekgerecht. Lang heeft hij nagedacht hoe hij dit moest aanpakken. Gelukkig kreeg hij hulp van boerin Astrid en supermarktmevrouw Monique. Samen met hem bedachten zij een manier om dit te delen met de grote buitenwereld.

Zien doet inspireren en volgen. Dat wordt de rode draad in elk verhaal over Boertje Bram. wordt gelanceerd als de aardappels gepoot moeten worden. Door een vlog van Boertje Bram worden kinderen uitgedaagd om net als boer Bram aardappels te kweken. Vijf kinderen worden geselecteerd om de challenge aan te gaan. Dit gebeurt op basis van wie het beste voldoet aan de gestelde voorwaarden. Deze kinderen kunnen wekelijks rekenen op tips en tricks van Boertje Bram, rechtstreeks uit de Beemsterpolder. Deze worden ook op alle socials gedeeld. Je krijgt je eigen emmer Beemsterklei en een pootaardappel en zo kan iedereen volgen hoe het met jouw aardappel thuis gaat!

Wat zijn de voorwaarden?

  • Leeftijd: van vijf tot tien jaar;
  • Mogelijkheid en toezegging wekelijks een vlogje te maken voor op de socialmedia-kanalen;
  • Toestemming ouders/verzorgers voor delen online;
  • Aanwezig kunnen zijn bij de climax in augustus (datum nader te bepalen), als de aardappels geoogst worden en in de winkel gebracht.

Wat levert het op?

  • Een heuse meet-and-greet met de echte Boertje Bram in de Beemster;
  • Een kinderkookworkshop met een bekende kok en je zelf geteelde aardappels;
  • Vrijkaartjes voor De Bolle Buik (in Heerhugowaard) voor vier personen, inclusief lunch.

Ook laat Boertje Bram in de winkels van Monique zien hoe de groei van zijn pootaardappels verloopt. En op het moment dat de aardappels klaar zijn om geoogst te worden, houden we een oogstfeest. Natuurlijk is het kindje dat de beste aardappels gekweekt heeft er ook bij. Ook worden hier belangrijke mensen voor uitgenodigd, want de aardappels moeten natuurlijk wel verkocht worden.

Wil je de avonturen van boer Bram volgen, hou dan de facebook- en instagrampagina’s van Jeelink, Beemster Valery, Jumbo Monique Heerhugowaard en Jumbo Monique Zwaagdijk in de gaten.

Beide partners zijn verbonden door het netwerk van Jeelink en vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor voedseleducatie, de korte keten* en wat er allemaal aan voorafgaat voordat een product in de supermarkt ligt.

*Korte keten is de korte verbinding tussen boer en consument, dit betekent minder transport en een betere prijs voor de producent.